I oktober 2025 slutar Microsoft att uppdatera Windows 10.

Det innebär att fel och svagheter som kan utnyttjas av hackare inte kommer att åtgärdas. Vad gör man då?

Frågan är relevant, för fortfarande är Windows 10 det i särklass mest använda operativsystemet – ca 70% ligger kvar! Man räknar med att flera hundra miljoner fullt funktionsdugliga datorer kommer att bli icke-supportade nästa höst. Här kommer några av svaren. Det finns säkert fler möjligheter.

1. Uppgradera till Windows 11

Att uppgradera från Windows 10 till 11 är gratis och rekommenderat! Det vanligaste anledningen till att Windows inte tillåter det att göras är att de ganska strikta hårdvarukraven inte är uppfyllda. Oftast är det processor-generationen som är för gammal.

2. Göra ingenting – fortsätta att köra

Inte rekommendabelt! Men ca 5% av de som är ute på nätet kör Windows 7 eller 8/8.1, vilket också är icke-supporterade produkter. Och vi får ibland in medlemmar vars datorer kör någon av dessa versioner.

3. Betala för support

Microsoft har sagt att de kommer att erbjuda förlängd support mot betalning. Vi vet ännu inte hur mycket det kommer att kosta.

4. Skrota och köpa nytt

Det som naturligtvis hela PC-branschen hoppas att vi kommer att göra.

5. Enbart använda datorn offline.

Att enbart använda datorn för t ex fotoredigering eller att spela DVD-skivor, utan anslutning till internet, det går naturligtvis bra.

6. Lämna Windows och gå över till Ubuntu/Linux.

Är du bara lite modig så går det jättebra. Och när du använder de vanligaste programmen – webbläsaren eller t ex LibreOffice – så märker du ingen skillnad! Vill du både äta kakan och ha den kvar kan du installera med s.k. dual boot – när du startar datorn väljer du

1) Windows 10 offline,
2) Linux Online

7. Om du mest kör en webbläsare i datorn kan du ersätta Windows med Chrome OS Flex.

Dett gör din gamla dator till en pigg Chromebook med alla Google-appar tillgängliga.  Även här finns det en både-och-variant: Lägg Chrome OS Flex på en USB-sticka och starta  från den när du vill gå online.

2024-05-09/Lars Andersson