Brev från ordföranden

Juni 2017

Så är äntligen försommaren här. Vilka underbara dofter som strömmar emot oss utomhus. Nu väntar en HEEEEL, numera alltför kort, sommar.

Erfarenheter anknutna till flydda somrar

Jag kommer ihåg juni från min skoltid. Förväntan och längtan till den oooääännndddllliiigggaaa sommaren. Men innan den, skolavslutning med betygsutdelning.
Då sållades elevagnarna från veteeleverna med vettet (som man trodde) och som fick stipendier. Det hände väl några gånger att man stolt tillhörde vetet men i allmänhet var jag en agn.

Det första sommarjobbet hade jag på en lantgård. Då hässjade många män hö och när det torkat så kördes det till ladan. Där packades det med människofötter. Klådan efter det satt i. När det regnade var jag kopojke. Det jag lärde mig är att kor har en hierarki och att det finns snälla och elaka individer, även hos kor. Dessutom lärde jag mig att handmjölka.

När jag blev gammal nog, jobbade jag på en industri. Jag hade två månader (dvs. sommarlovet) på mig för att utföra ett med gällande metoder väldigt tråkigt arbete på beting. Men jag kom på nya metoder (jag har alltid varit grundläggande lat, utom när det verkligen gäller) som gjorde att arbetet utfördes på två veckor, till mer än belåtenhet av arbetsledningen. Dock fick jag två månades lön för arbetet. De gamla arbetarna var inte glada. Den erfarenheten lärde mig hur man skall tänka efter före för att förbättra sin tillvaro och sitt arbete så att den blir lättare och trevligare.  Den kunskapen har varit till ovärderlig nytta för mig genom livet.

Årsmötet

Den 20 april hade SeniorNet Södermalm Årsmöte med efterföljande fest på Tellus.
Trots viss ovilja (en ordförande skall bara sitta i 4 år enligt en teori jag har) så accepterade jag att fortsätta ett år till. Kerstin Olofsson ingår också i styrelsen i stället för Kerstin Avenberg. Den erfarne Pelle Carlsson var en väldigt effektiv ordförande för mötet.

Den efterföljande festen var festlig som vanligt med Birgitta Althén som huvudmedhjälpare. Mycket dans blev det också till Tommy Löbels Benny Goodmaninspirerade musik.

Kanelbullen

Under sommaren (20 juni – 15 augusti) har Kanelbullen öppet varje tisdag 13-16. I år kommer vi att försöka vara två stödpersoner och en supportperson på plats under den tiden. Om du behöver support, så kan du se schemat på vår hemsida.

Medhjälpare

Vid Verksamhetskonferensen i april framkom det att det stora problemet hos nästan alla klubbar, även SeniorNet Södermalm, är att få tillräckligt med handledare för kurser och studiecirkar, som hos oss ingår i begreppet Tematräffar. Detta gäller i synnerhet alla typer av Smarta telefoner och Surfplattor. Vi har under våren fått att visst tillskott på både handledare och stödpersoner. Men vi behöver fler så är du villig att bli handledare och/eller stödperson så maila mig ordforande@snso.se. Även om du är lite osäker så är du välkommen. Vi kommer under hösten att via Vuxenskolan ordna handledarutbildning och i början kan du vara ett stöd för den ordinarie handledaren för att se om det verkar intressant.

Utbildning

Vi har börjat planera höstens kurser, tematräffar och dataträffar. Innehållet och datum kommer att publiceras på vår hemsida i mitten av augusti.

Om du har någon idé om en kurs eller tematräff som du tycker skulle vara intressant och/eller som du kan vara handledare för, så maila mig ordforande@snso.se.

SeniorNet Sweden

Du har väl registrerat dig på SeniorNet Sweden för att komma åt hemsidorna som  innehåller mycket intresssant material och intressanta artiklar. I mitt förra ordförandebrev finns en handledning hur man gör för att registrera sig.

På hemsidorna kan du också läsa om SeniorNet Swedens årsmöte i april. Där valdes en berömd person in som hedersmedlem.

En säkerhetsrisk

Jag tycker att denna omskrivna artikel ur Pc För Alla tar upp en risk för oss alla och hur vi skyddar oss. Artiken är skriven av Martin Appel

Du kan drabbas av en adressändring utan att du vet om det.
En bedragare anmäler bara att du har ändrat adress.
Din post börjar nu skickas till någon annan som då kommer åt viktiga papper från banken, nya kreditkort, paket eller annan privat post.
Anledningen till att det här är möjligt är att adressändringar i Sverige vanligen sker via papperspost som är en ganska osäker metod.
Nu finns en ny tjänst: Spärra min adress  som Svensk Adressändring hanterar. Företaget ägs av de svenska postföretagen.
Tjänsten skyddar din adress mot obehörig eftersändning eller adressändring.
Du spärrar den med Bank-ID, och när den väl är spärrad kan du bara beställa eftersändning eller adressändring genom att på nytt logga in dig.
Du når tjänsten genom www.adressandring.se.
Tjänsten kompletterar den tjänst som Skatteverket tillhandahåller och som heter Spärra obehörig adressändring.
Med den kan du anmäla att du bara tillåter adressändring digitalt.
Se www.skatteverket.se. För att ändra din adress måste du logga in med Bank ID.
Det här är metoder som är mycket säkra och väldigt enkla.
Läs mer om hur du skyddar dig i vår guide 10 tips som skyddar dig mot id-kapning i PcFA.

Bränn dig inte på grillen och se upp för kroken när du agnar.

Er nyvalde ordförande
Lars Bogren


Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi återgår nu, undan för undan, till normal verksamhet. Vi tar vår egen och våra besökares hälsa på största allvar, så precis som före pandemin kan det inte bli. Du behöver också hjälpa till. Läs mer om detta här!

Kanelbullen, vårt populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, öppnar vi den 23 augusti under så smittsäkra former som möjligt.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Alla seniorer som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan få det via Kanel Digital  (Zoom-möten) eller genom tidsbokad support (som endast är för medlemmar).

Medlemmar som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största klubbarna i SeniorNet Sweden.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Besök SeniorNet Swedens IT-forum

Här kan du som är medlem logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar. Forumdörren

Våra samarbetspartners

SeniorNet Sweden

som är vår moderorganisation.


Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal, IT-cafét Kanelbullen


som också driver Tanto Seniorlokus där Kanelbullen är belägensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser klubbens datorer med Microsoft-program till lågpris

Top