Referat från dataträffar 2017


Fråga Kanelbullen!

Torsdagen den 18 maj 2017

På årets första riktigt ljuvliga sommardag var det terminsavslutning i Drakenbergssalen och 51 medlemmar hade trotsat det fina vädret för att få svar på sina frågor om IT. Dataträffen hade fått rubriken ”Det digitala hemmets hemligheter” och tre av Kanelbullens kunniga stödpersoner, Khonee Andersson, Pelle Carlson och Johan Murray deltog.

Första halvan av dataträffen handlade om datorer i nätverk.

Johan inledde med att svara på frågan Hur ansluter man sitt hem till Internet. Det finns fem sätt:

  • Datakabel (t.ex. fiber)
  • KabelTV-kabel
  • Telefonkabel (ADSL)
  • Mobilt bredband
  • Internetdelning i en mobiltelefon/surfplatta

Vilket sätt man väljer beror mest på vilka som finns tillgängliga där man bor och hur stora behov av prestanda man har. Storkonsumenter får kraftig mängdrabatt. Utanför storstäder erbjuds mest ADSL och mobilt bredband.

För att göra det praktiskt för sig så behöver man ha ett nätverk hemma. Det kan bestå av kabel eller av radiosignaler (Wi-Fi). Båda utgår från ett modem som man får av Internetoperatören eller som man köper själv (och då kallas det i stället för router).

Väljer man kabel får man en snabb anslutning, men inte särskilt flyttbar. Väljer man Wi-Fi får man en flexibel anslutning, men inte särskilt snabb och den blir känslig för radiostörningar från grannar och mikrovågsugnar. Wi-Fi-räckvidden är kort, och då kan man behöva ha en Wi-Fi-förlängare.

På sitt hemmanätverk kan man t.ex. koppla in:

  • Dator(er)
  • Surfplattor
  • Skrivare / Skannrar
  • Mediaspelare (ChromeCast / AppleTV)

Alla inkopplade enheter får ett s.k. IP-nummer som är deras egen adress på hemmanätverket. Det kan se ut så här: 192.168.0.2

Sedan tog han upp frågan Hur använder pensionärer Internet?

Yngre pensionärer (66 – 75 år) har i stort sett samma Internetvanor som befolkningen i övrigt, medan äldre (76+ år) både har sämre tillgång till och intresse för Internet. Äldre pensionärer använder i första hand en traditionell dator (inte mobil eller surfplatta) och använder den till nyttoändamål som e-post och räkningar, inte till nöjen.

Nästa fråga var Hur väljer man operatör och abonnemang?

Den som äger anslutningskabeln bestämmer vilka operatörer som ska få använda den. Därför är urvalet begränsat. I regel har man flera abonnemang med olika löptid, fart och datamängd att välja på. Mobilt bredband är enda alternativet man har om man inte är nöjd med utbudet i kabeln. Man kan jämföra priser och villkor på www.compricer.se.

Hur stort abonnemang man behöver beror förstås på vad man ska ha det till. Det går åt mest fart om man ska titta på film som man strömmar till en stor TV. Det kan röra sig om hastigheter på 25 Mbit/s. Gör man det ofta så blir det också en stor datamängd. Det kan bli 50 Gbyte/månad. Det kostar naturligtvis därefter. En blygsam användare som bara sköter e-post och bankärenden kan klara sig med 3 Mbit/s och en månadskonsumtion av 1 Gbyte.

En del operatörer har små abonnemang med seniorrabatter. Det är typiskt för branschen att det finns erbjudanden som kommer och går och att villkoren förändras.

Så kom Khonee upp på scenen för att berätta om Hur man beter sig som moln-användare.

När man använder ett ”moln” så lagrar man inte sina data på sin dator utan Internet i en egen ”låda” på ett säkert sätt hos en moln-leverantör. Det finns flera:

  • Apple (iCloud)
  • Google (Google drive)
  • Microsoft (Onedrive)
  • Dropbox

Alla förutom Dropbox har tilläggstjänster som E-post, Kalender, Ordbehandling, Kalkylark, Bildbehandling etc.

Det är gratis om man inte behöver för stort lagringsutrymme, och väldigt praktiskt när man vill komma åt data från flera olika håll eller dela arbeten med andra.

Hon försökte visa en mycket bra filmsnutt från ett av Googles datacenter, men det gick inte för att Wi-Fi-nätverket i Drakenbergssalen var för dåligt. Titta gärna på den själv. Klicka här.

Andra halvan av dataträffen handlade om det traditionella sättet att arbeta med datorer. Då lagrar man sina data på den egna datorn.

Johan kom tillbaka för att berätta Hur man beter sig som en lokal dator-användare.

Först visade han en bild över alla kontakter som en modern Laptop-dator kan ha och gav exempel på vad man kan koppla in där. De mest spännande är USB-kontakterna, för där nästan vad som helst kan kopplas in. De kommer att få ett nytt utseende snart, kallat USB-C.

När man arbetar lokalt med sin egen dator behöver man installera program som lämpar sig för det man vill göra. De professionella kostar förstås en hel del, men ibland finns det rätt bra ersättare som är gratis, exempelvis Libre Office i stället för Microsoft Office och Gimp i stället för Photoshop. SeniorNet brukar ha kurser i just dessa program.

Man måste kontrollera noga så att de inte gratisprogrammen innehåller virus, för man får själv ta ansvar för att utföra sådant som molntjänsterna ”bjuder på”, t.ex. uppdateringar och säkerhetskopiering.

Uppdateringar behövs av säkerhetsskäl. Alla program har brister som lömska personer kan utnyttja. Tyvärr kan uppdateringarna även innehålla nya fel och brister. Programmens tillväxt gör dessutom datorn successivt mer ”full”.

Städning av datorn, som att ta bort skräpfiler mm behöver göras med jämna mellanrum för att den inte ska gå onödigt sakta. Vi brukar rekommendera gratisversionen av Advanced System Care.

Säkerhetskopiering är viktigt som skydd mot eget sjabbel, datorhaveri, skador av virusangrepp och fysiska inbrott.

Antivirus och antimalware -mjukvara är absolut nödvändig, liksom en brandvägg om man ansluter sig direkt till Internet via mobilt bredband. Annars finns det redan en brandvägg i modemet från Internetoperatören.

Några frågor har kommit om hur man bäst surfar. De viktigaste sakerna man ska tänka på är:

  • När man surfar på Internet erbjuds man i regel ”kakor” av de hemsidor man besöker. Det är inte farligt att acceptera dem.
  • Man kan få rätt mycket oönskad e-post när man surfar. Oftast är det reklam. Det kallas spam. Enda sättet att slippa det är att vara försiktig med att sprida sin e-postadress. Har man en gång drabbats av mycket spam, så lär det fortsätta.
  • En speciell sorts spam är sådan e-post som försöker luras, eller innehåller virus. Det kallas nätfiske. Här gäller det att var vaksam och inte öppna olämpliga bilagor eller klicka på olämpliga länkar. Det kan straffa sig hårt.

Om man har gäster på besök hemma, finns det också några saker som är viktiga att tänka på:

  • Släpp inte in gästerna i ditt hemmanätverk. De kan smitta det med virus.
  • Låna inga USB-stickor från gäster eller okända. De kan vara smittade.
  • Om dina gäster vill använda din dator, se till att de använder ett gäst-konto så att de inte kan förstöra dina filer eller ditt rykte.

Skulle det värst hända, att data försvinner, så blir man glad över att ha tillgång till en fräsch backup. Pelle Carlsson kom upp på scenen och berättade om Hur man säkerhetskopierar.

Medvetenheten om behovet av säkerhetskopiering var stort hos publiken. Många hade gjort det nyligen själva.

Viktiga filer behöver man spara på två fysiskt skilda ställen för att kunna känna sig trygg, och det gäller inte minst filer med stort affektionsvärde. När man t.ex. har kopierat sina kamerabilder till datorn kanske man inte behöver radera bilderna i kameran utan kan köpa nya SD-kort allt eftersom de blir fulla.

Det finns gratisprogram som regelbundet kopierar ens arbetsfiler t.ex. till en extern hårddisk. Man kan välja vilka filer som ska tas med och hur ofta det ska ske. Windows 10 erbjuder funktionen Filhistorik för att spara filer man arbetar med på detta sätt. Windows har också funktionen Systemavbildning för att ta en kopia av hela hårddisken när man så önskar.

För att skydda säkerhetskopian riktigt väl behöver man förvara den helt separat, dvs inte alls ansluten till datorn eller nätverket.

Som avslutning så berättade Johan om Hur man felsöker sin dator och sitt nätverk.

Ja, alltså, felsökning är ju ett jobb för experter! Det är inte ens säkert att felet ligger i datorn eller i hemmanätverket. Det viktigaste man kan göra själv är att var noga när man dokumenterar felet. Att skriva upp vad man gjorde och vad som hände. Ta gärna bilder med mobilen eller använd Windows skärmklippverktyg.

Experterna kan finnas närmare än man tror: Ring barnbanen – de tycker Internet är Jättelätt!

Annars hjälper SeniorNet gärna till, förstås.

Klicka här för att se alla presentationsbilderna .

Sammanfattat av

Johan Murray


Aktuella IT-varningar från
🔗Stöldskyddsföreningen
🔗Råd och rön 
🔗Polisen
🔗Källkritikbyrån

Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi driver Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, där alla seniorer kan få hjälp av oss med sina digitala bekymmer.

Vissa åtgärder är (eller borde vara) så efterfrågade att vi erbjuder dem som särskilda stödpaket speciellt riktade till våra medlemmar.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Medlemmar som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller enskild undervisning kan få det genom vår tidsbokade  support.

De som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att bli medlemmar och höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden som är vår riksorganisation.

SeniorNet Sweden

Besök SeniorNet Sweden

SeniorNet Sweden erbjuder dig som är medlem att logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar i dess IT-forum.

🔗 Forumdörren

Seniornet Swedens Fotoklubb har regelbundna Zoommöten:

🔗 Fotoklubben på Facebook

SeniorNet Sweden har också släktforskningscirkeln Släktskapet med Zoommöten:

🔗 Mer info om Släktskapet

Våra samarbetspartners

Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullen



som är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.



som håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

🔗Information om kakor/cookies på vår webbplats

Top